SAĞLIKLI YAŞAM MODELİ: AKDENİZ DİYETİ

SAĞLIKLI YAŞAM MODELİ: AKDENİZ DİYETİ

AKDENİZ DİYETİ NEDİR?

Akdeniz Diyeti, sağlık durumuna katkıda bulunan sağlıklı bir beslenme modelidir. Bu tarz beslenme alışkanlıklarının sağlıklı yaşlanmayı teşvik ettiği yapılan çalışmalarda belirtilmektedir. Akdeniz diyeti ;bol miktarda meyve ve sebze, tahıl, kuru baklagiller, sert kabuklu meyveler ile yüksek miktarda posa, orta miktarda balık ve tavuk (2-4 kez/hafta), düşük düzeyde kırmızı et (1-2 kez/ay), öğünlerde az miktarda kırmızı şarap (kadınlar için 1 kadeh, erkekler için 2 kadeh/gün) içeren, zeytinyağından zengin, doymuş yağlardan fakir bir beslenme şeklidir. Diyette görünmez yağ düşüktür, görünür yağın ise büyük bir kısmı zeytinyağıdır.

Bol bol tüketilen sebze ve meyveler nedeniyle C vitamini, karotenoidler, flavonoidler, E vitamini, kükürtlü bileşikler gibi antioksidanlardan ve omega-3 yağ asitlerin (EPA/DHA) oldukça zengin bir diyet modelidir.

Akdeniz diyetinde kan kolesterolünü yükseltici doymuş yağın az olması oksidasyona dayanıklı ve kan lipitlerini yükseltmeyen zeytinyağı içermesi, kolesterol oluşumunu önleyici antioksidanlardan zengin olması nedeniyle koroner kalp hastalıklarında koruyucu olarak kabul edilmektedir.  Kalp dostu beslenme olarak da adlandırılabilir.

 

AKDENİZ DİYET MODELİNE UYGUN ÖNERİLER

·      Kilo alımını önlemek adına, fazla kalori alımını azaltın ve fiziksel aktivitelere yönelin.

·      Omega 3 yağ asitlerinden zengin olan balığın ise haftada 2-3 gün tüketilmesi öneriliyor.

·      Pişirme yöntemi de bu tip beslenme modelinde oldukça önemlidir. Besinleri kızartmak yerine fırınlanmak,      haşlamak ya da ızgara yapmak gerekir. 

·      Doymuş yağlardan gelen enerjiyi kısıtlayın (<%10 olmalıdır).

·      Günlük kolesterol alımını 200-300 mg altına indirin.

·      Basit ve ilave şeker alımını azaltın.

·      Yağı az olan et, balık, süt ve süt ürünlerini tercih etmek.

·      Egzersiz ve fiziksel aktivite yapmak da bunun önemli bir parçasıdır.

·      Yağ içeriği yüksek olan kuruyemişlerin porsiyonlarına dikkat edilmelidir. Yağlı tohumlar kavrulmuş değil çiğ olarak tercih edilmelidir.

·      Her gün taze sebze ve meyve beslenmede yer almalıdır.

·      Yulaf, esmer pirinç, keten tohumu, tam tahıllı ekmek ve makarnalar tercih edilmelidir.

·      Ve su tüketimi arttırılması hedeflenmelidir!